Learn Korean with BTS #39 – Korean Grammar Quiz #5 : Tense & Speech level

Korean Grammar Quiz #5 : Tense & Speech level

 

Please read and learn from the Learn Korean with BTS posts below and take this quiz to test your knowledge.

1 – Quick Guide to Hangul, Korean
2 – 가다, 걱정, 계속, 괜찮다, 기억, 길
3 – 나, 너, 노래, 누구, 눈, 느낌
4 – 다르다, 다시, 달, 돈, 두렵다, 듣다
5 – 라면, 랩, 레스토랑, 레슨, 로또, 리더
6 – 마음, 많이, 말하다, 매일, 모르다, 미치다
7 – 발, 밤, 별, 보다, 비, 빛
8 – 사람, 사랑, 생각, 세상, 손, 시간
9 – 알다, 오늘, 오다, 우리, 웃다, 원하다
10 – 잠, 좋다, 주다, 지금, 진짜, 집
11 – 차다, 찾다, 처음, 최고, 춤, 친구
12 – 카드, 칼, 커피, 코, 크다, 키스
13 – 타다, 탕진, 태양, 태어나다, 특별하다, 틀리다
14 – 평생, 포기하다, 표정, 푸르다, 피, 필요
15 – 하다, 하루, 함께, 항상, 행복, 힘
16 – 까맣다, 깨다, 꽃, 꿈, 끌어안다, 끝
17 – 땀, 때, 떠나다, 또, 뛰다, 뜨다
18 – 빨리, 빠지다, 빨갛다, 빵, 뻔하다, 뽀뽀
19 – 싸움, 싹, 쓰다, 쓰러지다, 쓸데없다, 씨
20 – 짜증, 짧다, 째다, 쩔다, 찍다, 찢다

 

Tense & Speech level

Choose the correct tense of a sentence.

1. 난 지금도 나를 또 찾고 있어
I’m still looking for myself
① past tense ② present tense ③ future tense

 

2. 나 포기 안 할게
I won’t give up
① past tense ② present tense ③ future tense

 

3. 난 너를 위해 매일 새로울 거야
For you, everyday I’ll be new
① past tense ② present tense ③ future tense

 

4. 난 이 순간 행복해
I’m happy in this moment
① past tense ② present tense ③ future tense

 

5. 내가 뭐 틀린 말 했어?
Did I say something wrong?
① past tense ② present tense ③ future tense

 

6. 너 지금 위험해
You’re in danger right now
① past tense ② present tense ③ future tense

 

7. 너의 힘이 돼줄래
I’ll be your strength
① past tense ② present tense ③ future tense

 

8. 넌 남이 되고 오히려 더 좋아 보여
You look even better after we broke up
① past tense ② present tense ③ future tense

 

9. 로또라도 맞았어?
Did you win a lottery?
① past tense ② present tense ③ future tense

 

10. 매일 칼을 갈았지
I sharpened my knife every day
① past tense ② present tense ③ future tense

 

11. 아 어깨 아퍼 씨
Ah my shoulder hurts
① past tense ② present tense ③ future tense

 

12. 아니면 진한 키스였나?
Or was it a deep kiss?
① past tense ② present tense ③ future tense

 

13. 아무도 말 안 해줬잖아
No one told me
① past tense ② present tense ③ future tense

 

14. 여전히 향기 나는 꽃 같아
You are still like a fragrant flower
① past tense ② present tense ③ future tense

 

15. 오늘 뭐 실수는 없었었나?
Did I make any mistakes today?
① past tense ② present tense ③ future tense

 

16. 이것도 큰 욕심일까?
Am I too greedy?
① past tense ② present tense ③ future tense

 

17. 전혀 기억이 나질 않아
I can’t remember at all
① past tense ② present tense ③ future tense

 

18. 좋아요는 난 필요 없어
I don’t need a Like
① past tense ② present tense ③ future tense

 

19. 진짜 내 소원은 너뿐이야
What I’m really wishing for is just you
① past tense ② present tense ③ future tense

 

20. 힘을 내란 뻔한 말은 하지 않을 거야
I’m not going to say anything blatant like “find strength”
① past tense ② present tense ③ future tense

 

Quiz Answers

1-②, 2-③, 3-③, 4-②, 5-①
6-②, 7-③, 8-②, 9-①, 10-①
11-②, 12-①, 13-①, 14-②, 15-①
16-②, 17-②, 18-②, 19-②, 20-③

*Tense

*Present tense : Adjective/verb stem + ~아/어/해요
*Past tense : Adjective/verb stem + ~았/었/했어요
*Future tense : Adjective/verb stem + ~(으)ㄹ 거예요 / ~ㄹ 게요/ ~겠어요
The basic way to get the verb/adjective stem is to remove 다 from the verb/adjective.
If there is a vowel ㅏ or ㅗ on the final syllable of the adjective/verb stem, 아요(present tense), 았어요(past tense), 을 거예요(future tense) is used.
If there is a vowel other than ㅏ or ㅗ on the final syllable of the adjective/verb, 어요(present tense), 었어요(past tense), ㄹ 거예요(future tense) is used.
Also, if there is 하다 in the adjective/verb, 하다 changes to 해요(present tense), 했어요(past tense), 할 거예요(future tense).

*Speech levels

The three most commonly used Korean speech levels are 합쇼체 (formal polite), 해요체 (informal polite) and 해체 (informal plain).
*The formal polite style : Adjective/verb stem + ~(스)ㅂ니다
~(스)ㅂ니다 is used more in formal or public situations including the military, news, reporting presentations, meetings and lectures. It’s mainly used to address large gatherings or people you don’t know personally.
*The informal polite style : Adjective/verb stem + ~아/어/해요
~아/어/해요 is most commonly used in everyday life. Compared to the formal polite style, the informal polite style is softer and less formal, so it is mainly used among family members, friends, shopkeepers and other close acquaintances.
*The informal plain style : Adjective/verb stem + ~아/어/해
As for the informal plain style ~아/어/해, it is mainly used among friends from superiors to people of lower rank and among family members.

Leave a Comment