Learn Korean with BTS #45 – Korean Grammar Quiz #11 : 못, 안, ~지 않다, ~지만, ~지 말고

Korean Grammar Quiz #11 : 못, 안, ~지 않다, ~지만, ~지 말고

 

Please read and learn from the Learn Korean with BTS posts below and take this quiz to test your knowledge.

1 – Quick Guide to Hangul, Korean
2 – 가다, 걱정, 계속, 괜찮다, 기억, 길
3 – 나, 너, 노래, 누구, 눈, 느낌
4 – 다르다, 다시, 달, 돈, 두렵다, 듣다
5 – 라면, 랩, 레스토랑, 레슨, 로또, 리더
6 – 마음, 많이, 말하다, 매일, 모르다, 미치다
7 – 발, 밤, 별, 보다, 비, 빛
8 – 사람, 사랑, 생각, 세상, 손, 시간
9 – 알다, 오늘, 오다, 우리, 웃다, 원하다
10 – 잠, 좋다, 주다, 지금, 진짜, 집
11 – 차다, 찾다, 처음, 최고, 춤, 친구
12 – 카드, 칼, 커피, 코, 크다, 키스
13 – 타다, 탕진, 태양, 태어나다, 특별하다, 틀리다
14 – 평생, 포기하다, 표정, 푸르다, 피, 필요
15 – 하다, 하루, 함께, 항상, 행복, 힘
16 – 까맣다, 깨다, 꽃, 꿈, 끌어안다, 끝
17 – 땀, 때, 떠나다, 또, 뛰다, 뜨다
18 – 빨리, 빠지다, 빨갛다, 빵, 뻔하다, 뽀뽀
19 – 싸움, 싹, 쓰다, 쓰러지다, 쓸데없다, 씨
20 – 짜증, 짧다, 째다, 쩔다, 찍다, 찢다

 

It is a Korean negative adverb and is equivalent to ‘can’t’ in English.

It means that you don’t have the ability to do something, or that something is simply not possible.
Choose the correct answers to complete the sentences.

 

1. 넌 나 없인 (   ) 사니까
Because you can’t live without me
① 못 ② 안 ③ 지만 ④ 지 말고

 

2. 그땐 저 레슨도 (   ) 받고 있을 때에요
① 안 ② 지마 ③ 못 ④ 지 말고

 

It is a Korean negation adverb and is equivalent to ‘don’t’ in English.

It means to negate regardless of ability.
Choose the correct answers to complete the sentences.

 

3. 나 포기 (   ) 할게
I won’t give up
① 못 ② 안 ③ 지만 ④ 지 말고

 

4. 올해 이제 네 달 밖에 (   ) 남은 거네
There are only four months left this year
① 지 말고 ② 지마 ③ 못 ④ 안

 

5. 아무도 말 (   ) 해줬잖아
No one told me
① 안 ② 지마 ③ 못 ④ 지 말고

 

It is a negative verb ending in Korean and is the same as ‘don’t’ in English.

It is a basic form and you must conjugate it according to the tense.
Choose the correct answers to complete the sentences.

6. 전혀 기억이 나(           )
I can’t remember at all
① 다 ② 요 ③ 안 ④ 질 않아

 

7. 이 순간은 언제든 다시 찾아오(           )
This moment won’t ever come again
① 지 ② 지 않아 ③ 안 ④ 못

 

8. 힘을 내란 뻔한 말은 하(           )
I’m not going to say anything blatant like “find strength”
① 안 ② 요 ③ 지 않을거야 ④ 못

 

It is the same as ‘but’, ‘although’ in English.

If two sentences have contrasting content, they can be linked by adding it to the stem of the verb or adjective in the previous sentence.
Choose the correct answers to complete the sentences.

9. 이미 다 끝난 건 알고 있(     )
Although I already know everything is over
① 지만 ② 요 ③ 안 ④ 못

 

It is equivalent to ‘don’t ~ and’ in English.

If two sentences have contrasting content, they can be linked by adding it to the stem of the verb or adjective in the previous sentence.

Choose the correct answers to complete the sentences.

 

10. 자 놀라(         ) 들어
Don’t be surprised and listen
① 지만 ② 요 ③ 지 말고 ④ 못

 

Quiz Answers

*못 + verb : can’t
*안 + verb : don’t
*Verb[adjective] stem + 지 않다 : don’t, can’t
*Verb[adjective] stem + 지만 : but, however, although
*Verb[adjective] stem + 지 말고 : don’t ~ and
1-①, 2-③, 3-②, 4-④, 5-①
6-④, 7-②, 8-③, 9-①, 10-③

Leave a Comment