Learn Korean with BTS #47 – Korean Grammar Quiz #13 : ~자, ~을까, ~고, ~고 있다, ~고 싶다

Korean Grammar Quiz #13 : ~자, ~을까, ~고, ~고 있다, ~고 싶다

 

Please read and learn from the Learn Korean with BTS posts below and take this quiz to test your knowledge.

1 – Quick Guide to Hangul, Korean
2 – 가다, 걱정, 계속, 괜찮다, 기억, 길
3 – 나, 너, 노래, 누구, 눈, 느낌
4 – 다르다, 다시, 달, 돈, 두렵다, 듣다
5 – 라면, 랩, 레스토랑, 레슨, 로또, 리더
6 – 마음, 많이, 말하다, 매일, 모르다, 미치다
7 – 발, 밤, 별, 보다, 비, 빛
8 – 사람, 사랑, 생각, 세상, 손, 시간
9 – 알다, 오늘, 오다, 우리, 웃다, 원하다
10 – 잠, 좋다, 주다, 지금, 진짜, 집
11 – 차다, 찾다, 처음, 최고, 춤, 친구
12 – 카드, 칼, 커피, 코, 크다, 키스
13 – 타다, 탕진, 태양, 태어나다, 특별하다, 틀리다
14 – 평생, 포기하다, 표정, 푸르다, 피, 필요
15 – 하다, 하루, 함께, 항상, 행복, 힘
16 – 까맣다, 깨다, 꽃, 꿈, 끌어안다, 끝
17 – 땀, 때, 떠나다, 또, 뛰다, 뜨다
18 – 빨리, 빠지다, 빨갛다, 빵, 뻔하다, 뽀뽀
19 – 싸움, 싹, 쓰다, 쓰러지다, 쓸데없다, 씨
20 – 짜증, 짧다, 째다, 쩔다, 찍다, 찢다

 

It’s used when you suggest to someone that they do something together.

It’s the same as ‘let’s’ in English.
Choose the correct answers to complete the sentences.

 

1. 막 내려앉은 저 눈처럼 숨을 쉬(   )
Let’s breathe like that snow that just settled down
① 지만 ② 요 ③ 다 ④ 자

 

2. 그래 돈 벌(   )
Yeah, let’s earn money
① 지만 ② 요 ③ 자 ④ 야

 

3. 자 떠나(   ) 푸른 바다로
Now let’s go to the blue sea
① 다 ② 자 ③ 어 ④ 야

 

4. 아 짧게 하고 끝내(   )
Oh, let’s keep it short and finish
① 자 ② 다 ③ 어 ④ 야

 

5. 자꾸 이딴 식일 거면 계약서에 도장 찍(   )
If you’ll keep being like this, let’s just sign a contract
① 했어 ② 하다 ③ 하자 ④ 자

 

It’s used to ask the listener’s opinion or to make a suggestion.

It’s the same as ‘let’s’, ‘shall we’ in English.
Choose the correct answers to complete the sentences.

 

6. 같이 걸어(      )? 함께 걸어(      )?
Wanna walk together? Wanna walk together?
① 벌까 ② 볼까 ③ 될까 ④ 할까

 

It can be used to join two clauses of the same type listed with ‘그리고’ into one by using it after a verb or adjective stem of the first clause.

Choose the correct answers to complete the sentences.

 

7. 내 손을 잡(   ) 웃어
Hold my hand and smile
① 자 ② 다 ③ 고 ④ 야

 

8. 넌 남이 되(   ) 오히려 더 좋아 보여
You look even better after we broke up
① 다 ② 자 ③ 어 ④ 고

 

9. 또 가면을 쓰(   ) 널 만나러 가
I wear a mask again and go to see you
① 자 ② 고 ③ 다 ④ 라

 

10. 자 놀라지 말(   ) 들어
Don’t be surprised and listen
① 다 ② 자 ③ 어 ④ 고

 

11. 라면 먹(   ) 잔 얼굴 땡
Face that fell asleep after eating ramen ddaeng
① 자 ② 다 ③ 고 ④ 어

 

When it is added to the stem of a verb, it indicates that the action is in progress.

Choose the correct answers to complete the sentences.

 

12. 난 지금도 나를 또 찾(          )
I’m still looking for myself
① 고 있어 ② 요 ③ 지 말고 ④ 못

 

13. 이미 다 끝난 건 알(          )
Although I already know everything is over
① 하지만 ② 해요 ③ 이지만 ④ 고 있지만

 

14. 그땐 저 레슨도 못 받(          ) 때에요
Back then, I couldn’t even get lessons
① 았어 ② 했어 ③ 고 있을 ④ 하는

 

It is used to express the subject’s hope and it means ‘to want’.

Choose the correct answers to complete the sentences.

 

15. 놀고 먹(          ) 교복 찢(          )
I want to play and eat I want to tear my school uniform
① 고 싶어 ② 는데 ③ 다 ④ 까

 

Quiz Answers

*Verb stem + 자 : let’s, shall we
*Verb stem + 을까/ ㄹ까 : an expression used to ask for the listener’s opinion or propose something.
*Verb stem + 고 : verb + and, and then, after
*Verb stem + 고 있다 : to be verb~ing
*Verb stem + 고 싶다 : to want to verb
1-④, 2-③, 3-②, 4-①, 5-④
6-②, 7-③, 8-④, 9-②, 10-④
11-③, 12-①, 13-④, 14-③, 15-①

Leave a Comment